RUŽĽOVÁ: Históriu náboženského života má pripomínať maketa dreveného chrámu

06.04.2013 Svidník

Kružľová 6. apríla (TASR) – Históriu náboženského života v Kružľovej, okres Svidník, bude domácim i návštevníkom pripomínať napodobenina dreveného chrámu, ktorý sa nezachoval do dnešných čias.
Drevené sakrálne stavby sú charakteristickým prvkom ľudovej architektúry predovšetkým na severovýchode Slovenska. Výnimkou nebola ani Kružľová, kde sa veriaci stretávali na bohoslužbách v drevenom chráme. Obyvatelia veria, že ak by sa bol zachoval, mohol byť dnes zapísaný do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.
Napodobenina bude umiestnená pod prístreškom pred vstupom do penziónu, ktorého majiteľom je Anton Sakalík. Maketu dostal ako dar od svojho príbuzného, ktorý sa zaujíma o dejiny, baví ho práca s drevom, pričom na tomto diele pracoval asi šesť mesiacov.
"Ide o maketu, ktorá bola zhotovená v mierke 1:6 v porovnaní s pôvodným chrámom, ktorý tu kedysi stál. To, že sa tento objekt nezachoval, je skutočne veľká škoda, určite by bol dnes našou pýchou," uviedol Sakalík.
Vysvetlil, že drevená maketa je postavená podľa dvoch zachovaných fotografií a ďalších dvoch kreslených skíc. Autor sa držal aj textového popisu v jednej z kníh, kde je chrám stručne zdokumentovaný.
"Steny makety chrámu sú zo smreku a šindle strechy z jedľového dreva. Má hmotnosť približne 250 kilogramov, vrchol kríža na najvyššej vežičke siaha do výšky takmer troch metrov, dĺžka je okolo 300 centimetrov a šírka približne 70 centimetrov," doplnil majiteľ penziónu.
Podľa historických prameňov bol pôvodný Chrám sv. Kozmu a Damiána v Kružľovej údajne postavený v 17. storočí, ale zanikol v 30. rokoch minulého storočia. V čase jeho zbúrania mohlo ísť o jednu z najstarších stavieb tohto typu na území dnešného Slovenska.
Napriek tomu, že každá takáto stavba bola v podstate unikátom, pri ich budovaní sa dodržiavali pevné pravidlá. Špecifikom tohto chrámu bol však vstup na boku budovy a obdĺžnikový pôdorys hlavnej lode.
Keď sa postavil v obci murovaný chrám, starý drevený sa prestal využívať a postupne zanikol. Ani nový chrám však nečakal dobrý osud. V tomto chráme bolo uložené strelivo, pri ústupe nemeckého vojska chrám vyhodili do povetria.
Dnes sa väčšina veriacich v tejto obci hlási k Pravoslávnej cirkvi. Bohoslužby sa slúžia v novom chráme, ktorý dokončili v roku 1969 a významne sa o to pričinil pravoslávny kňaz Demeter Lipinský, ktorý v Kružľovej pôsobí už 50 rokov. Pred dvomi rokmi tu napríklad obnovili aj ikonostas, na ktorý cirkevnej obci finančne prispelo Ministerstvo kultúry SR sumou 3000 eur.
 

Vyberte región